Gelini Kucakta Taşımak!


Daha önce hiç düşündünüz mü neden kapı eşiğinden geçerken damat gelini kucağına alıp geçirir? Türkiye'ye ait bir gelenek olmasa da yapanlar mevcut! Peki bu nasıl bir gelenek ve nereden geliyor?


Aslında bu geleneğin mitik bir açıklaması var. Kaynağını Ortaçağ Avrupasından alan bu geleneğe göre, o dönemlerde gelinlerin kötü güçlere karşı korumasız ve saldırıya açık olduklarına inanılırdı. Tüm kötücül güçlerin ve kötü ruhların gelini ele geçirmesinin ise ayak tabanlarından olacağına dair bir kanı vardı. O nedenle bu kötü ruhların yeni evlenmiş çiftin evine girmesinin engellenmesi için damat gelini ön kapıdan içeri kucağında geçirirdi.

carry bride ile ilgili görsel sonucu
tüm yolda taşınmaz ki canııım!:D yok yok taşısınlar vazgeçtim:)

Bir diğer hikayeye göre ise, Kuzey Avrupa barbarları( kendilerine Romalılar tarafından verilen isim) zamanlarında gelini esir edilmiş bir damat sol eliyle gelinini taşırken sağ elini de savunma için kullanırmış. Gelinin ayaklarını yerden kesmek suretiyle bu kaçırma pratiğinden hareketle gelini yeni evine de bu şekilde getirmek adetten olmuş. Efsaneye göre bu taşımalar sırasında gelinin hiçbir şekilde takılıp düşmemesi gerektiğine yoksa eve ve evliliğine kötü şans getireceğine inanılıyor.

Bir de damada yardımcı olan sadıçları var tabi... Onları da unutmamak lazım! :) 

İlgili resim

Yorumlar

  1. Bilmiyordum. Öğrendim. Teşekkürler Aslıcığım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. birşey değil Sakine Hanımcım. Sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder